Aanleg hoogwatergeul Veessen-Wapenveld

3 juli 2013 – Het waterschap Vallei en Veluwe heeft de opdracht voor de aanleg van de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld gegund aan de aannemerscombinatie ‘IJsselweide’ bestaande uit Boskalis en Van Hattum en Blankevoort. De aannemerscombinatie start na de zomer met de voorbereidende werkzaamheden. De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld zorgt bij extreem hoogwater voor een waterstandsdaling van 71 centimeter op de IJssel en voorkomt daarmee overstromingen van de dorpen en steden langs de IJssel.

Vier partijen dongen mee naar de gunning van de opdracht. De inschrijvingen zijn beoordeeld op prijs, ruimtelijke kwaliteit, proceskwaliteit, hinder, bereikbaarheid en veiligheid. De beoordeling is gedaan door leden van het projectteam en externe specialisten op onder andere het gebied van ruimtelijke kwaliteit, risico’s en proceskwaliteit en verkeersveiligheid. De specialisten waren afkomstig van Rijkswaterstaat, Gelders Genootschap, architectenbureaus, het Waterschap Vallei en

 Veluwe en vertegenwoordigers uit de omgeving waaronder de gemeente Heerde.
Tijdens de werkzaamheden zal er hoe dan ook hinder ontstaan voor inwoners. Het beperken van hinder voor omwonenden was daarom een belangrijk criterium bij de beoordeling. Om deze hinder voor het gebied te beperken voert de aannemerscombinatie álle benodigde materialen, zoals machines, bestanddelen voor beton, asfalt, zand en klei per schip over de IJssel naar het gebied. De aannemer hoeft daardoor de transportroutes vanaf de A50 niet te gebruiken. Daarnaast wordt het benodigde zand voor de kern van de dijken in het projectgebied vervoerd via hydraulisch transport (via buizen). Daardoor is er ook in het projectgebied zelf veel minder transport via vrachtwagens nodig, wat de verkeersveiligheid tijdens de werkzaamheden ten goede komt. In september informeert de aannemer de inwoners van het gebied nader over zijn planning en werkwijze.
De hoogwatergeul wordt niet gegraven, maar ontstaat door de aanleg van twee dijken van circa 8 kilometer lang. De geul krijgt een inlaat bij Veessen en een uitlaat bij Wapenveld. Over de inlaat en de uitlaat komen bruggen, die ervoor zorgen dat het gebied tussen de hoogwatergeul en de IJssel bereikbaar blijft wanneer de geul in gebruik is. Tegelijk met de aanleg van de geul werkt de gemeente Heerde aan de gebiedsontwikkeling om het gebied rondom de hoogwatergeul aantrekkelijker en economisch sterker te maken.

Bron: Ruimte voor de Rivier>