Aanbesteding renovatie Heinenoordtunnel
Rijkwaterstaat heeft de opdracht voor de renovatie van de Heinenoordtunnel in de snelweg A29 definitief gegund aan Savera III, een combinatie van Dura Vermeer Divisie Infra BV, Dynniq Nederland BV en SPIE Nederland BV. Naast de renovatie bestaat de opdracht uit het ontwikkelen en toepassen van een generiek en herbruikbaar systeem voor de bediening, besturing en bewaking.
Het systeem wordt voor het eerst ontwikkeld voor de Heinenoordtunnel en kan bij een succesvolle implementatie ook door andere opdrachtnemers toegepast worden in andere tunnels in Zuid-Holland die gerenoveerd worden. Door standaardisatie kunnen storingen sneller worden opgelost, wat minder hinder betekent voor de weggebruikers, en zijn er minder kosten voor beheer en onderhoud.
Rijkswaterstaat selecteerde bij deze aanbesteding op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding, BPKV (voorheen Economisch Meest Voordelige Inschrijving). BPKV is een methode om naast prijs ook kwaliteitsaspecten mee te nemen in de beoordeling en deze extra kwaliteit ook te honoreren. Deze systematiek helpt om de innovatiekracht en de creativiteit van de markt beter te benutten.
Er lagen volgens RWS drie goede aanbiedingen. Savera III (Samenwerkingsverband voor de Vervanging en Renovatie Aanpak) heeft zich met name weten te onderscheiden op het beheersen van risico’s tijdens de renovatie en de ontwikkeling van een generiek systeem voor bediening, besturing en bewaking van tunnel en op het plan van aanpak voor de samenwerking. Savera III heeft daarmee de hoogste kwaliteitswaarde weten te realiseren.
Rijkswaterstaat en Savera III gebruiken het komende half jaar om de opdracht verder uit te werken en gezamenlijk het definitieve uitvoeringscontract af te ronden. Rijkswaterstaat streeft ernaar om de risico’s voor de uitvoering op de juiste wijze te verdelen tussen markt en opdrachtgever en dat duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. Deze aanpak draagt bij aan de transitie naar een vitale infrasector.
De renovatie van de Heinenoordtunnel wordt gebruikt om een generiek en herbruikbaar systeem voor tunnels te ontwikkelen en ervaringen op te doen. Voor bruggen is dit bijvoorbeeld ook gedaan bij de renovatie van de Wantijbrug eerder in 2019. Op moment van aanleg, vervanging of renovatie worden de objecten voorzien van dit nieuwe systeem.
Over de renovatie Heinenoordtunnel
Veel bruggen, tunnels en viaducten stammen uit de jaren 50 en 60 en zijn toe aan vervanging of renovatie. De Heinenoordtunnel stamt uit 1969 en is een belangrijke spil in de bereikbaarheid van de regio Hoeksche Waard en een belangrijke schakel in de snelweg A29, de route van West-Brabant naar Rotterdam en vice versa. Er rijden dagelijks circa 110.000 voertuigen door de tunnel. De Heinenoordtunnel is de eerste van in totaal 8 tunnels in Zuid-Holland die in dit kader gerenoveerd worden. De feitelijke renovatie start met de bouw van het middentunnelkanaal in 2023 en duurt tot en met 2024 wanneer de nieuwe installaties de functies van de bestaande installaties overnemen. De renovatie van de andere 7 tunnels vindt plaats na 2024.