87 miljoen voor Nederlandse klimaatoplossingen in transport

Het kabinet trok in 2019 € 34,5 miljoen subsidie uit voor transportprojecten die goed zijn voor het klimaat. Met deze subsidie – Demonstratie Klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI-transport) – komen innovaties die levensvatbaar zijn sneller van de grond. Dat maakte Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vandaag bekend.
Het kabinet investeert samen met de betrokken bedrijven (€ 47 miljoen) en de Europese Unie (€ 5,9 miljoen) voor ruim € 87 miljoen in 43 projecten in heel Nederland. Het gaat vooral om laadinfrastructuur en om machines en voertuigen die draaien op waterstof of batterijen. In 2020 worden de eerste projecten gerealiseerd.
Van de € 87 miljoen subsidie gaat ongeveer de helft naar batterij-elektrische innovaties. Iets minder dan de helft gaat naar waterstofinnovaties en een klein deel naar toepassing van hernieuwbare biobrandstoffen. Ook komen er bijvoorbeeld zeven nieuwe waterstoftankstations, in Roosendaal, Utrecht, Amsterdam, Dordrecht, Barneveld, Nieuwegein en Den Helder.

Het kabinet wil de CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd hebben ten opzichte van 1990. Het transport is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de CO2-uitstoot. In het klimaatakkoord staan tal van afspraken om deze uitstoot terug te dringen.

Meer bij RVO>