3D-geprinte stalen brug geopend
De door de Amsterdamse scale-up MX3D geprinte brug is op 15 juli door Hare Majesteit Koningin Máxima met behulp van een robot geopend. De eerste 3D-geprinte stalen brug ter wereld is geplaatst op de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam. Deze voetgangersbrug met slimme sensoren (dankzij o.a. Universiteit Twente) vervangt de komende twee jaar de oude brug die extern wordt gerestaureerd. De brug, een prijswinnend ontwerp van Joris Laarman Lab, is het resultaat van een unieke samenwerking tussen onder meer MX3D, softwarebedrijf Autodesk, hoofd engineer Arup, staalgigant ArcelorMittal, Gemeente Amsterdam en de Universiteit Twente.
Laarmans futuristische ontwerp is 12,2 meter lang, 6,3 meter breed en weegt 6.000 kilo. MX3D heeft dit ontwerp, met Arup als hoofdingenieur, mogelijk gemaakt door lasrobots met intelligente software te veranderen in industriële 3D-printers. Laag voor laag hebben zij de zo de organische vormen weten te creëren. De brug, die eigendom blijft van MX3D, is voor plaatsing uitgebreid getest door Imperial College Londen, met behulp van de Universiteit Twente.
Naast het ontwerp is ook de monitoring van de brug innovatief. De brug is uitgerust met slimme sensoren om data te verzamelen voor onderhoud. Softwarebedrijf Autodesk heeft met The Alan Turing Institute een zogenaamde Digital Twin van de brug gemaakt. Hiermee kan de veiligheidsstatus real time worden gemonitord, inclusief de simulatie met verschillende condities en belastingen. Met de data kan de gemeente ook verkeersstromen over de brug en de drukte in het gebied meten.
De brug kreeg een vergunning voor twee jaar. Daarna komt de oude brug weer terug.