3D-geprinte en afgebakken ‘kleiriffen’ langs de Maas bij Oeffelt
moeten langduriger thuis bieden aan meer flora en fauna
3 juli 2024 – Rijkswaterstaat wil de doorstroming van (hoog)water en het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit en riviernatuur zo veel mogelijk combineren. Daaronder valt ook het tegengaan van de te ver voortschrijdende afkalving van een oeverstrook. Langs de Maas bij Oeffelt worden daarvoor zogenaamde ‘tidal reefs’ gebruikt; 3D-geprinte kleiriffen.
De oever is een natuurvriendelijke oever, wat betekent dat er een geleidelijke overgang is van water naar land met ondiepe gedeelten. Dat zorgt voor een gunstig leefgebied voor diverse planten, vissen en waterdieren. Hoewel afkalving van dergelijke oevers een natuurlijk proces is, kan het soms te ver gaan, waardoor ingrijpen noodzakelijk wordt.
Binnenkort wordt deze te ver afgekalfde oever herstellen en daarbij een verdedigingssysteem aanbrengen. Op enkele meters uit de kant zal een talud worden gevormd om de golfslag te breken, waardoor nieuwe, snelle afkalving wordt voorkomen.
In plaats van de gebruikelijke stortstenen worden er vijftien ’tidal reefs’ ingezet. Deze door Urban Reef ontwikkelde 3D-geprinte en keramische ‘getijden riffen’ bestaan uit een complex netwerk van holtes en hebben een ruw oppervlak. Daardoor kunnen verschillende vormen van riviernatuur zich nestelen en leven in een beschutte omgeving, zelfs bij sterke stroming in de Maas. Dit bevordert de biodiversiteit, de ecologische waterkwaliteit en de stabiliteit van de oever.
Uit onderzoek en monitoring moet blijken of de reefs goed dienen als dam, bestand zijn tegen de stroming en omstandigheden en vooral of ze een bijdrage leveren aan de biodiversiteit.
De klei die nu wordt gebruikt om de riffen te maken is nog niet afkomstig uit het Maasheggengebied. Volgende stap is om tidal reefs te maken met lokaal gewonnen grondstof.