Hongkong-Zhuhai–Macau-brug geopend

Foto: www.hzmb.gov.hk

Op 23 oktober opende Xi Jinping , president van China, op de terminal van de Zhuhai-haven de Hong Kong-Zhuhai-Macau-brug op. De verbinding over de Pearl River Delta is met een lengte van 55 km de langste brug ter wereld. In het 55 km lange traject dat Hong Kong verbindt met Zhuhai en Macao is een 6,7 km lange afzinktunnel opgenomen, aangelegd met de Nederlandse inbreng van Tunnel Engineering Consultants (TEC) die sinds de start (in 2009) bij het project was betrokken als Client Consultant en Design Reviewer.

Het project is in verschillende secties opgebouwd. De 29,6 kilometer (18,4 mijl) Main Bridge, eigenlijk een brug-annex-tunnelsysteem, is het grootste deel van het project. Het begint in het westen op een nieuw, speciaal gebouwd kunstmatig eiland.
De brug-tunnel verbinding ligt in de vaarroute voor de op twee na grootste haven ter wereld, de haven van Guangzhou, vroeger gekend als Kanton, en voor de grote zeehaven van Shenzhen.
Eigenlijk zou de brug/tunnelcombinatie al in oktober 2016 voor het verkeer worden geopend, maar door vertragingen werd de verbinding pas in februari van dit jaar tot stand gebracht. Op 23 oktober vond da de officiële openingsceremonie plaats.
De totale kosten worden geschat op 17,5 miljard.

In de Civiele Techniek themanummers ‘Tunnels & Ondergronds Bouwen’ van 2010, 2012, 2015 en 2017 is uitvoerig verslag gedaan van het ontwerp en de uitvoering van de brug-tunnelverbinding.

Meer op de website van Hongkong-Zhuhai–Macau-brug>