Special events

Cursussen

AgendaAlle vier de sluisdeuren 3e kolk Beatrixsluis op hun plekOp 15 en 17 september 2018 heeft Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat de derde en vierde sluisdeur van de nieuwe 3e kolk Beatrixsluis succesvol geplaatst. Daarmee bevinden alle vier de sluisdeuren zich op hun plek.
De eerste sluisdeur werd op 23 augustus 2018 succesvol geplaatst. Op 25 augustus volgde de tweede deur, na een dag uitstel vanwege de harde wind. Het buitenhoofd (Lekzijde) was daarmee van twee sluisdeuren voorzien. Op 15 en 17 september volgden de derde en vierde deur in het binnenhoofd (kanaalzijde). De laatste deur stond op 17 september 2018 om 13.05 uur op zijn plek op de onderrolwagens. De deuren zijn allen 28 x 14 x 6.25 m in omvang en per stuk 490.00 kg zwaar.
Na het plaatsen worden de pennenbaan en het aandrijfportiek op de deur bevestigd en worden de aandrijvingen van de vlinderkleppen geplaatst en aangesloten. Daarna begint het testen van de deuren. Sas van Vreeswijk doet metingen en proeven om te testen of de deur de kolk waterdicht afsluit en controleert de werking van de motoren en of de deuren goed open en dicht bewegen. Vanaf dat moment volgt er een lange periode van testen van software en sensoren en als allerlaatste een volledige test of alle afzonderlijke componenten ook goed in samenhang met elkaar werken. Dit alles wordt eerst voor de deuren 1 en 2 doorlopen, dat duurt tot het einde van dit jaar. Daarna volgt, met de geleerde lessen en opgedane inzichten, de afbouw en het testen van de deuren 3 en 4. Helemaal aan het eind wordt het nieuwe complex in zijn geheel getest met alle aanwezige componenten.
De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.

Meer op de website van RWS>