Special events

Cursussen

AgendaNoord-Zuidlijn officieel geopend

Foto: amsterdam.nl

Op zaterdag 21 juli 2018 is de Noord-Zuidlijn officieel geopend door de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, meer dan 50 jaar na de eerste plannen en 16 jaar na het definitieve akkoord over de nieuwe metrolijn.

De lijn loopt van Amsterdam-Noord, onder het centrum van Amsterdam door naar station Zuid (tevens treinstation Amsterdam Zuid), over een totale lengte van 9,7 kilometer.
De metrolijn was controversieel voor en tijdens de bouw, met name vanwege de wijze van besluitvorming, de hoge kosten en onzekerheid over de financiering, het vele uitstellen van opening, de angst voor schade aan de oude binnenstad van Amsterdam en de gemaakte fouten tijdens de bouw. De aanhoudende controverse en de verzakking van meerdere panden aan de Vijzelgracht, zorgden ervoor dat de bouw van de lijn op veel plekken tijdelijk werd stilgelegd tussen september 2008 en augustus 2009. Een commissie onder leiding van oud-minister Cees Veerman onderzocht of de bouw verder moest gaan en kwam op 4 juni 2009 tot het advies dat de Noord/Zuidlijn afgewerkt moest worden. Op 1 juli 2009 besloot de Amsterdamse gemeenteraad overeenkomstig. Daarna werd de voorgenomen openingsdatum acht keer verschoven. Op 5 april 2018 maakte de wethouder Verkeer en Vervoer Pieter Litjens bekend dat de lijn definitief zou open gaan op 22 juli 2018.
De Noord/Zuidlijn werd dan eindelijk offcieel geopend door de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema op 21 juli 2018. Voor de gelegenheid waren op alle nieuwe stations zijn er evenementen georganiseerd waar zo’n 60.000 mensen op af kwamen.

De opening volgens de website van wijnemenjemee.nl>

Alles over de NZ-lijn bij wikipedia>